Χημικά Peeling

Το Χημικό Peeling είναι μία θεραπεία στην οποία ένα διάλυμα οξέος χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Είναι το πιο δημοφιλές peeling προσώπου, καθώς προσφέρει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας γίνεται απολέπιση των εξωτερικών στιβάδων του νεκρού δέρματος, αποκαλύπτοντας ένα νέο στρώμα με βελτιωμένη υφή. Ουσιαστικά, μέσω της ελεγχόμενης βλάβης που προκαλείται, επιτυγχάνεται απελευθέρωση κυτοκινών, με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας, εναπόθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, αναδιοργάνωση των δομικών στοιχείων και αύξηση του κυτταρικού όγκου.

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα μας ταλαιπωρείται από διάφορους παράγοντες, όπως η ατμόσφαιρα και η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς επίσης και από επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το έντονο στρες της σύγχρονης ζωής και την ηλικία, οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπλασης του δέρματος και της ανανέωσης των κυττάρων. Τα «παλιά» κύτταρα στοιβάζονται στην επιφάνεια του δέρματος, παρεμποδίζοντας τα νέα να αναδυθούν. Έτσι, το δέρμα μας αποκτά θαμπή όψη, χάνει την ελαστικότητά του και εμφανίζονται αρκετοί ανοιχτοί ή κλειστοί πόροι. Τη λύση σε αυτά τα προβλήματα δίνει το Χημικό Peeling.

Μέχρι πρότινος, τα προηγούμενης τεχνολογίας Χημικό Peeling χρησιμοποιούσαν διαλύματα που έκαναν μη ελεγχόμενο έγκαυμα στην επιδερμίδα με μη προβλέψιμα πολλές φορές αποτελέσματα. Αυτό, όμως, οδηγούσε σε έντονο ερεθισμό ή και μειωμένη αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Με τις σύγχρονες μεθόδους αυξάνεται το ποσοστό αποτελεσματικότητας και προσφέρεται ομοιόμορφη απορρόφηση του χημικού peel, με καλύτερα αποτελέσματα και με το λιγότερο δυνατό ερεθισμό.

Το Χημικό Peeling είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που έχουν κηλίδες και πανάδες, ρυτίδες ή ουλές, και γενικά σε άτομα που εμφανίζουν δυσχρωμίες στο πρόσωπο. Στόχος του είναι η λείανση των ουλών και των σημείων γήρανσης καθώς επίσης και η ανανέωση της επιδερμίδας.

  • Γήρανση δέρματος: Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα μας βρίσκεται ενάντια σε μία πληθώρα αλλαγών. Το δέρμα λεπταίνει και εμφανίζει ρυτίδες λόγω χαλάρωσης των μυών του προσώπου. Η γήρανση του δέρματος μπορεί να είναι φυσιολογική που έρχεται με τα χρόνια ή πρόωρη γήρανση που μπορεί να οφείλεται σε αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα και stress. Τα σημάδια της γήρανσης στο δέρμα είναι οι στατικές ρυτίδες, η χαλάρωση, η λέπτυνση του δέρματος, πανάδες, κηλίδες, μέλασμα, ευρυαγγείες, και ελάστωση. Σε όλα αυτά έχει να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα το χημικό peeling.
  • Ουλές: Οι ουλές που δημιουργούνται από κάποιο τραύμα, από την ακμή ή ακόμα και χειρουργικές ουλές οδηγούν σε σημαντικές δυσμορφίες στην επιφάνεια του δέρματος. Ειδικά στις ουλές ακμής το Χημικό Peeling  αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπείες και μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της υφής και τη λάμψη του δέρματος βελτιώνοντας κατά πολύ την εικόνα του προσώπου.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή κατάλληλης θεραπείας, παίζει η ανοχή του κάθε ατόμου στην βαρύτητα κάθε θεραπείας. A-Υδροξυοξέα (AHA), Γλυκολικό Οξύ, Σαλικυλικό Οξύ, Τριχλωροξικό Οξύ (TCA), Μανδελικό Οξύ, Αζελαϊκό Οξύ, Κοχικό Οξύ, Διάλυμα Jessner και Φαινόλη, είναι τα 9 πιο ευρέως εφαρμοζόμενα χημικά διαλύματα, γνωστά το καθένα για την μοναδική αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων Δερματολογικών προβλημάτων.

  • Γλυκολικό Οξύ: Χρησιμοποιείται σε διάφορες περιεκτικότητες από 30 έως 70%. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση χρωματικών διαταραχών (όπως μέλασμα, γεροντικές κηλίδες, μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, χλόασμα), ενεργού ακμής και ουλών ακμής.
  • Σαλικυλικό Οξύ: Οι ενδείξεις χρήσης του σαλικυλικού οξέος είναι η ενεργός βλατιδοφλυκταινώδης ακμή, η φαγεσωρική ακμή, η θυλακίτιδα, οι μεγάλοι πόροι δέρματος, η σμηγματόρροια και οι μελαγχρωματικές διαταραχές.
  • Τριχλωροξικό Οξύ (TCA): Χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις 10-15-20 και 70%. Οι κύριες ενδείξεις του είναι η φωτογήρανση, οι ακτινικές υπερκερατώσεις και οι ρυτίδες έκφρασης. Σε αυξημένες συγκεντρώσεις 70% χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ξανθελασμάτων. Το τριχλωροξικό οξύ χρησιμοποιείται κυρίως για μεσαίου βάθους peeling. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία θεραπείες.
  • Μανδελικό Οξύ: Χρησιμοποιείται για ενυδάτωση, καθαρισμό, λείανση πόρων και ρύθμιση σμηγματόρροιας. Χαρακτηρίζεται και ως peeling του καλοκαιριού, καθώς μπορεί να διενεργηθεί άφοβα και το καλοκαίρι λόγω της μηδενικής αποθεραπείας του.
  • Αζελαϊκό Οξύ: Ενδείκνυται για ενεργό ακμή, σημάδια ακμής, ροδόχρου ακμή και μελαγχρωματικές δερματικές αλλοιώσεις.
  • Κοχικό Οξύ: Είναι ιδανικό για αποχρωματισμό μελάσματος, μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης και κηλίδων – πανάδων.
  • Διάλυμα Jessner: Το εφαρμόζουμε σε βλάβες φωτογήρανσης, σε ρυτίδες έκφρασης και επίσης στη σμηγματόρροια και την ακμή.
  • Φαινόλη: Πρόκειται για ιδιαίτερα βαθύ peeling με έντονη απολεπιστική δράση. Οδηγεί στην πλήρη ανάπλαση του δέρματος. Ενδείκνυται για φωτογηρασμένα δέρματα με έντονες ρυτίδες έκφρασης και χρωματικές δυσχρωμίες, καθώς και σε δέρματα με έντονες ουλές και σημάδια μετά από βαριά ακμή. Η φαινόλη μερικές φορές οδηγεί σε υποχρωμία στις περιοχές που εφαρμόζεται, συνεπώς το χρώμα του δέρματος είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της θεραπείας με φαινόλη. Κάνει έντονη απολέπιση και ο χρόνος αποθεραπείας μπορεί να φθάσει και τις 15 ημέρες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του, καθώς μπορεί να συνοδευτεί από σοβαρές επιπλοκές.

Το Χημικό Peeling  δεν χρειάζεται αναισθησία και η θεραπεία γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη θεραπεία, εφαρμόζεται στο πρόσωπο το κατάλληλο χημικό διάλυμα με σκοπό την αφαίρεση του απαιτούμενου στρώματος της επιδερμίδας. Ουσιαστικά, το Χημικό Peeling προκαλεί ένα ελεγχόμενο ήπιο έγκαυμα στην επιδερμίδα, με σκοπό να αρχίσει η επιδερμίδα με τα νεκρά κύτταρα να αποφλοιώνεται.

X